Secretara generală adjunctă Ana Luca a avut, la data de 21 noiembrie, o întrevedere cu Shreya Basu, coordonatoare pentru Programe de țară și locale ale Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă. Discuțiile s-au concentrat pe măsurile de asigurare a unei guvernări transparente și pe realizarea Planului de acțiuni pentru Guvernare Deschisă.
Pe agenda întâlnirii s-au aflat subiecte precum îmbunătățirea procesului de achiziții publice, un element important al Planului de Acțiuni pentru Guvernare Deschisă. Oficialele au discutat despre provocările actuale ale sistemului de achiziții publice și prioritățile Ministerului Finanțelor, care includ extinderea funcționalităților platformei MTender și consolidarea cadrului legal pentru a spori accesul la informații și participarea activă a tuturor actorilor implicați.
„Ne propunem să extindem achizițiile publice, să implicăm cetățenii și societatea civilă în monitorizarea procesului și să promovăm cele mai bune practici internaționale în acest sens. Transparența și participarea sunt valori fundamentale în angajamentul nostru față de o guvernare deschisă și responsabilă ”, a menționat Ana Luca.
În cadrul discuțiilor, Shreya Basu a subliniat progresul semnificativ realizat de Republica Moldova în promovarea agendei guvernării deschise. Aceasta a evidențiat extinderea domeniilor acoperite de actualul Plan de Acțiuni și creșterea numărului de actori implicați – autorități publice și organizații ale societății civile – în co-crearea și monitorizarea implementării angajamentelor.
Ambele părți au accentuat importanța cooperării strânse între autoritățile publice, societatea civilă și sectorul privat pentru atingerea obiectivelor comune privind guvernarea deschisă.
Republica Moldova, membru al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă de peste un deceniu, se află în prezent în procesul de implementare a celui de-al cincilea Plan de Acțiuni pentru Guvernare Deschisă, pentru perioada 2023-2025. Documentul vizează îmbunătățirea accesului la informațiile de interes public, sporirea transparenței procesului decizional și a bugetelor, precum și modernizarea achizițiilor publice.