Ministra Victoria Belous la întâlnirea cu membrii EBA

Vin, 20/09/2024 - 15:40 |

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, împreună cu secretara de stat, Cristina Ixari, au avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții Asociației Businessului European (EBA) din Moldova.

Doamna Belous și doamna Ixari au prezentat prioritățile majore ale ministerului și acțiunile pe care Ministerul Finanțelor le va viza în perioada următoare. Totodată, au oferit clarificări legate de implementarea unor legi, aspecte privind impozitarea și îmbunătățirea funcționalității sistemelor informaționale care facilitează interacțiunea dintre Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal de Stat cu mediul de afaceri.

Membrii EBA au formulat propuneri pentru îmbunătățirea unor aspecte esențiale legate de activitatea companiilor, făcând referire la:

  • deducerea cheltuielilor pentru acordarea asigurărilor de viață pentru salariați de către angajatori;
  • revizuirea Cotelor TVA;
  • îmbunătățirea funcționalității MEV;
  • scutirea de impozit pe venit de la predarea de metale feroase pentru persoanele fizice;
  • modificarea art. 117 alin. (1) CF, prin specificarea expresă de neemitere a facturii fiscale pentru cazurile de desfășurare a campaniilor promoționale către persoanele fizice.

În acest context, ministra Belous a subliniat că Ministerul Finanțelor, împreună cu Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal de Stat sunt deschise spre colaborarea cu mediul de afaceri pentru a crește transparența. Ea a încurajat antreprenorii să vină cu cât mai multe propuneri pentru îmbunătățirea cadrului normativ și legislativ, ceea ce va oferi transparență și stabilitate mediului de afaceri, precum și va sprijini implementarea politicilor favorabile dezvoltării mediului de afaceri într-un mediu prielnic.