Secretarul de stat Ion Gumene a desfășurat o vizită de lucru în Telenești

Vin, 19/07/2024 - 14:15 |

În vederea menținerii unui dialog constant între reprezentanții administrației publice centrale și locale și a consolidării cooperării cu APL, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a avut o vizită de lucru în raionul Telenești. În cadrul vizitei, secretarul de stat s-a întâlnit cu reprezentanții autoritățile publice locale de nivelul I, contabili din cadrul instituțiilor bugetare de nivelul II, conducători ai secțiilor și direcțiilor subordonate.

Subiectele abordate în cadrul discuției s-au referit la noutățile politicilor bugetar fiscale, necesitatea implementării unor măsuri eficiente pentru simplificarea procedurilor administrative și de raportare financiară, și alte subiecte de actualitate care au reflectat realitățile din raion și problemele cu care se confruntă autoritățile locale, inclusiv despre parcursul european al Republicii Moldova și, respectiv, reformele care urmează a fi realizate în gestionarea finanțelor publice, atât la nivel central, cât și la nivel local.

De asemenea, participanții la întrevedere au fost interesați de proiectul ce prevede evaluarea masivă a imobilelor, modificarea bugetului de stat pentru anul curent și salarizarea în sectorul bugetar.

Cu referire la evaluarea imobilelor, dl Gumene a menționat că proiectul de înregistrare și evaluare funciară, care prevede evaluarea masivă a imobilelor în următorii ani, este susținut din resurse bugetare și are scopul să sporească capacitatea financiară a autorităților publice locale. În ceea ce privește salarizarea, secretarul de stat a precizat că la etapa actuală se colectează informația pentru analiza necesarului de resurse financiare la nivel local, după care vor fi discutate soluțiile optime care urmează a fi promovate de Ministerul Finanțelor.

La fel, secretarul de stat a subliniat că cooperare cu autoritățile locale în procesul de elaborare a bugetului și politicii fiscale pentru anul viitor este esențială pentru atingerea obiectivelor setate și a angajamentelor actuale asumate de minister.