Sistemul național de management și control al Programului Interreg, discutat la Ministerul Finanțelor cu experți TESIM

Lun, 04/03/2024 - 16:42 |

O delegație de experți din cadrul Proiectului de Asistență Tehnică pentru Implementarea și Gestionarea Programelor ENI CBC (TESIM) au întreprins o vizită de lucru la Ministerul Finanțelor. Scopul acesteia a fost discutarea aspectelor cheie ale noilor programe Interreg NEXT în Republica Moldova, precum și modificărilor în structura și funcționarea sistemului național de management și control, introduse în contextul recentelor reforme promovate de Ministerul Finanțelor în domeniul managementului finanțelor publice. 

În cadrul vizitei, echipa proiectului s-a întâlnit la Ministerul Finanțelor cu secretarul de stat Vladimir Arachelov, secretara generală adjunctă Ana Luca și şefa adjunctă a Inspectoratului Control Financiar de Stat (ICFS), Cristina Sîromeatnicov-Boian. Discuțiile s-au concentrat pe chestiuni legate de reorganizarea ICFS și preluarea funcției de controlor național al fondurilor europene, stabilirea de noi obiective și consolidarea practicilor excelente în acest domeniu.

În acest context, Vladimir Arachelov a subliniat importanța eforturilor continue de consolidare a sistemului național de management și control, precum și dezvoltarea capacităților ICFS, ca rezultat al procesului de reorganizare instituțională, cu scopul de a proteja interesele financiare ale UE. În special, s-a evidențiat importanța asigurării unei sinergii în realizarea activităților și menținerea unui schimb continuu de informații între autoritățile naționale în vederea eficientizării procesului de coordonare a implementării programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională pe teritoriul Republicii Moldova.

Notă: Programul de cooperare interregională Interreg este unul dintre instrumentele cheie ale UE care sprijină cooperarea transfrontalieră prin finanțarea proiectelor. Scopul său este de a aborda în comun provocările regionale și de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în principal a celor care urmăresc investițiile în domenii precum sănătatea, mediul, cercetarea, educația, transportul, energia durabilă și multe altele. Programul Interreg susține creșterea economică și a locurilor de muncă, cooperarea teritorială europeană, promovează schimbul de experiență și a învățării de noi politici de către actorii de interes regional.