O delegație a Republicii Moldova, condusă de secretarul de stat al Ministerului Finanțelor Vladimir Arachelov, în vizită de studiu în SUA

Marți, 12/12/2023 - 16:18 |

În scopul consolidării capacităților reprezentanților autorităților contractante în domeniul achizițiilor publice, în perioada 29 noiembrie - 8 decembrie 2023, o delegație a Republicii Moldova, condusă de secretarul de stat Vladimir Arachelov, a efectuat o vizită de studiu în Statele Unite ale Americii (SUA), organizată cu suportul Programului de Dezvoltare al Dreptului Comercial (CLDP), Departamentul de Comerț al SUA (U.S. Departament of Commerce).

CLDP este un partener de dezvoltare care oferă în mod constant asistență tehnică prin sprijinirea și promovarea dezvoltării economice și a sistemului juridic în țările partenere. În cadrul discuțiilor avute cu reprezentanții CLDP s-au conturat direcțiile prioritare pentru furnizarea suportului în implementarea Programului național de dezvoltare a sistemului de achiziții publice pentru anii 2023-2026. Ministerul Finanțelor este încrezător că relațiile de colaborare vor fi productive și eficiente în perioada următoare.

Pe lângă această întrevedere, vizita delegației a inclus o serie de întâlniri și discuții cu experți din SUA, axate pe cele mai bune practici în achizițiile publice. Astfel, membrii delegației au vizitat Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă ONU, unde au participat la o sesiune de instruire privind achizițiile publice în cadrul ONU.

Totodată, Ambasada Republicii Moldova în SUA a găzduit delegația și le-a oferit un training pentru a fortifica eforturile guvernamentale de implementare a directivelor UE ca parte a acestui proces, dar și un schimb de experiență pentru a prelua bunele practici în sectorul achizițiilor publice.

De asemenea, delegația a efectuat vizite la diverse instituții și organizații relevante, printre care, sediul Oficiului principal al CLDP la Washington, Departamentul de Comerț al SUA, Corporația Microsoft, Biroul de achiziții publice din orașul Montgomery și Universitatea din Maryland.

Menționăm că, vizita de studiu a oferit participanților cunoștințe și instrumente practice pentru a îmbunătăți și aprofunda înțelegerea și aplicarea regulilor și practicilor în domeniul achizițiilor publice.

Delegația a fost reprezentată de funcționari ai Ministerului Finanțelor, Agenției Achiziții Publice, Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Primăriei mun. Chișinău, IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Agenției Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării și Administrației de Stat a Drumurilor.