Discuție publică cu privire la implementarea Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice

Mie, 27/09/2023 - 22:10 |

Având în vedere că Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice 2023-2030 va servi drept punct de referință pentru angajamentul Republicii Moldova de a asigura o bună guvernanță și o bună gestiune financiară, și urmărind obiectivul Ministerului Finanțelor de a informa și a comunica cu subiecții pe care îi vizează acest proces, Ministerul Finanțelor a lansat discuții pe subiectul implementării Strategiei ce vizează cele șapte componente ale acesteia, care se vor realiza printr-o serie de ateliere de lucru.

Astfel, pe 26 septembrie, împreună cu Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene, Ministerul Finanțelor a demarat prima sesiune axată pe componenta nr. 5 „Politici fiscale și vamale și administrarea veniturilor” și a reunit peste 70 de participanți: reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și instituțiilor subordonate, Delegației UE, autorităților locale, comunității de afaceri, societății civile, parteneri de dezvoltare și mass-media. 

În deschiderea evenimentului, Ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu a menționat: „Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice este documentul care conține un cadru cuprinzător, consistent și credibil pentru îmbunătățirea eficacității cheltuielilor publice, disciplinei fiscale, sustenabilității datoriei și finanțelor publice. În următorii opt ani, Strategia va constitui baza pentru continuarea progresului și a modernizării în domeniul finanțelor publice. Discuțiile lansate astăzi și pe care le vom avea pe fiecare din componentele Strategiei demonstrează deschiderea pe care o manifestăm față de opinia și contribuția Dvs. Ne dorim ca planurile care urmează a fi realizate în baza Strategiei să coincidă cu ceea ce aveți Dvs. ca așteptări pe evoluția sectorului și dimensiunea dată".

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a menționat: „Reforma Managementului Finanțelor Publice este, fără îndoială, crucială pentru dezvoltarea țărilor în curs de aderare, iar experiența noastră a arătat, de asemenea, că pentru a crea sprijin pentru reforma Managementului Finanțelor Publice este foarte important să menținem instituțiile, societatea civilă și cetățenii bine informați cu privire la pașii ce urmează”.

În cadrul atelierului de lucru, Înaltul Consilier UE în domeniul politicii vamale și fiscale, Rosario De Blasio a vorbit despre importanța Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice, ca un document strategic care urmărește creșterea eficienței, performanței și transparenței finanțelor publice, continuând astfel lanțul logic al reformelor inițiate și implementate în ultima perioadă, în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Referindu-se la componenta „Politici fiscale și vamale și administrare a veniturilor”, Înaltul Consilier UE a subliniat că politicile fiscale și vamale trebuie să fie orientate spre crearea unui sistem fiscal național integrat în spațiul UE, care să garanteze că atât cetățenii, cât și întreprinderile achită impozitele într-un mod simplu, corect și echitabil.

Panelul de discuții a fost moderat de către secretara de stat a Ministerului Finanțelor Olga Golban care împreună cu directorul Serviciului Vamal dl Igor Talmazan, directorul Serviciului Fiscal de Stat dl Petru Rotaru și Înaltul Consilier UE în domeniul politicii vamale și fiscale, Rosario De Blasio, au făcut o prezentare a principalelor domenii de intervenție și a direcțiilor prioritare pe termen mediu și lung pe partea de politici fiscale și vamale, administrare fiscală și administrare vamală, totodată au vorbit și despre acțiunile care deja au fost realizate.

Potrivit Strategiei menționate, către anul 2030, Republica Moldova trebuie să asigure o fiscalitate echitabilă, eficientă, simplă și sustenabilă care ar favoriza tranziția către o economie rezilientă și competitivă, iar politicile fiscale și vamale trebuie să fie orientate spre crearea unui sistem fiscal național integrat în spațiul UE.

Sesiunile ce urmează a fi organizate până la mijlocul lunii noiembrie anul curent vor acoperi celelalte componente ale Strategiei și anume: Analiza macroeconomică și cadrul bugetar; Elaborarea și planificarea bugetului; Executarea bugetului, contabilitatea și raportarea; Controlul financiar public intern; Achiziții Publice și Transparența finanțelor publice.