Vizita de studiu pe subiecte legate de finanțarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la Oficiul regional al PNUD

Marți, 08/08/2023 - 16:59 |

Reprezentanți ai Ministerului Finanțelor împreună cu ministra Veronica Sirețeanu, au efectuat, în perioada 3-4 august curent, o vizită de studiu la Oficiul regional al PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) din Istanbul.

Subiectele discutate în cadrul vizitei sunt legate de finanțarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) abordate prin intermediul practicilor din domeniul finanțelor publice și creșterea economică incluzivă.

Delegația Ministerului Finanțelor a avut o serie de discuții cu experții din cadrul PNUD, care au acoperit subiecte ce țin de bugetarea ODD-urilor și rolul Ministerului Finanțelor în acest proces, impozitarea pe dimensiunea ce vizează Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, bugetarea verde/climatică, bugetarea inovațiilor: perspective pentru Moldova și experiențe din țările în care acest lucru a fost realizat, economia informală: stimularea muncii formale și formalizarea afacerilor prin reforme fiscale și stimulente fiscale/politici și instrumente financiare, transformare digitală – un instrument de sprijinire a formalizării activității de afaceri și a angajării și analize pe diferite componente de cheltuieli publice din sectorul protecției sociale.

La fel, în cadrul vizitei, au mai fost discutate potențialele intervenții de planificare bugetară și politică fiscală, instrumentele inovative de finanțare a datoriei pentru implementarea ODD-urilor.

“Această vizită de studiu va ajuta la planificarea colaborării cu PNUD în următorii trei ani pentru a valorifica cât mai bine resursele bugetare disponibile”, a spus Veronica Sireteanu, ministra Finanțelor.

În cadrul discuțiilor s-a convenit asupra faptului că activitatea comună dintre PNUD și Ministerul Finanțelor din Moldova va continua și va fi luată în considerare într-un sens mai practic în domenii precum bugetarea pentru ODD, inclusiv etichetarea bugetului, bugetul pentru cetățeni, impozitarea ODD-urilor, obligațiuni tematice ș.a.

Menționăm că, întru continuarea discuțiilor purtate în cadrul acestei vizite, echipele regionale PNUD vor organiza o misiune tehnică de definire a domeniului la Chișinău pentru diagnosticarea și proiectarea următoarelor pași.

Vizita de studiu se înscrie în eforturile PNUD de susținere a implementării Strategiei de dezvoltare a managementului finanţelor publice pentru anii 2023-2030 în Republica Moldova. Susținerea PNUD pentru sporirea eficienței managementului finanțelor publice în Moldova este acordată în cadrul unei inițiative regionale lansate cu sprijinul Guvernului Slovaciei.