Negocierile guvernamentale moldo-germane privind cooperarea pentru dezvoltare, desfășurate la Chișinău

Lun, 03/07/2023 - 19:14 |

La 3 iulie curent, delegațiile Guvernelor Republicii Moldova și Republicii Federale Germania s-au întrunit la Chișinău pentru a discuta cooperarea pentru dezvoltare viitoare. Delegația germană a fost condusă de secretarul de stat parlamentar de la Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Niels Annen, iar cea moldovenească de către secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Ion Gumene.

Pe durata negocierilor, oficialii germani au asigurat sprijinul lor în îmbunătățirea perspectivelor economice pentru cetățenii Republicii Moldova și în implementarea reformelor în vederea aderării țării la UE. De asemenea, părțile au convenit asupra priorităților de cooperare, care includ promovarea investițiilor, energia, dezvoltarea locală și buna guvernare. 

Astăzi, Germania a anunțat în cadrul negocierilor, un suport adițional 45 milioane de euro pentru anul curent și anul viitor.

Domeniile cheie ale sprijinului suplimentar se axează pe punerea în aplicare a reformelor administrației publice și a managementului finanțelor publice, care reprezintă priorități importante în inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, pe îmbunătățirea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și pe capacitatea de incluziune profesională a tinerilor, în special a femeilor. De asemenea, guvernele celor două țări s-au angajat să întreprindă eforturi comune pentru a spori securitatea energetică a Republicii Moldova, asigurând o pondere crescută a energiei regenerabile.

Șeful delegației germane, secretarul de stat parlamentar la Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Niels Annen, a declarat: "Moldova încă resimte consecințele războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, poporul și Guvernul Republicii Moldova au demonstrat că pot integra refugiații și pot depăși criza energetică. Acum este important să pună în aplicare reformele care reprezintă condițiile pentru începerea negocierilor de aderare la UE, în special în domeniul administrației publice și al luptei împotriva corupției. În plus, întreprinderile au nevoie de condiții investiționale fiabile, iar tinerii au nevoie de mijloace de trai, pentru a-și construi viitorul acasă. În aceste eforturi, Republica Moldova se poate baza pe sprijinul asistenței germane."

La rândul său, șeful delegației Republicii Moldova, secretarul de stat a Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a declarat: „Germania este printre principalii parteneri şi un susţinător de nădejde al Republicii Moldova. Apreciem mult flexibilitatea și deschiderea Germaniei. Cooperarea activă, bazată pe respect, sprijin și comunicare, va aduce relațiile noastre bilaterale la un nivel înalt și va genera rezultate eficiente pentru ambele părți, iar negocierile lansate astăzi, reprezintă o platformă tocmai potrivită pentru fortificarea cooperării pentru dezvoltare. Sunt convins că negocierile de astăzi și propunerile ambelor părți vor contribui la aprofundarea cooperării bilaterale, la consolidarea mecanismelor de cooperare și la identificarea proiectelor majore de investiții de interes reciproc”.

În 2023, cooperarea moldo-germană împlinește 30 de ani. Valoarea asistenței alocate de Germania Republicii Moldova în perioada anilor 1993-2022 ajunge la 281,9 milioane de euro.