Întrevederea ministrei Veronica Sirețeanu cu comunitatea AmCham Moldova

Jo, 30/03/2023 - 13:22 |

30 martie 2023, Chișinău - Ministra Veronica Sirețeanu împreună cu secretarul de stat Olga Golban au avut o întrevedere cu comunitatea AmCham Moldova (Camera Americană de Comerț din Moldova) având ca subiect de discuție propunerile de politică fiscală și vamală pentru anul 2024 și impedimentele cu care se confruntă mediul de afaceri.

“Comunicarea cu mediul de afaceri rămâne a fi una dintre prioritățile Ministerului în procesul de elaborare a politicilor. Or, anume modul în care se înțeleg și se acceptă de antreprenori inițiativele și activitățile de politică și administrare, cu precădere, fiscală și vamală, cizelează și deciziile de politici fiscale și vamale, alimentându-le cu argumente ”pro” sau ”contra””, a menționat ministra Sirețeanu.

Unul din obiectivele întâlnirii a fost, de asemenea, schimbul de opinii și idei cu privire la elementele de politică fiscală și vamală care ar putea contribui la îmbunătățirea cadrului de reglementare din Republica Moldova, ar stimula investițiile în sectorul privat, ar sprijini reformele menite să ne asigure avansarea pe agenda de asociere cu UE și ar asigura o creștere economică durabilă. 

Subiectele de interes major pentru mediul de afaceri discutate în cadrul ședinței au vizat:

  • elaborarea cadrului normativ aferent prețurilor de transfer;
  • revizuirea HG nr. 10/2012 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la delegarea salariaţilor entităţilor din Republica Moldova și HG nr. 693 cu privire la determinarea obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit;
  • modul de impozitare a nerezidenților ca urmare a modificărilor efectuate și interpretarea acestora;
  • necesitatea reformării sistemului taxelor locale;
  • conectarea agenților economici la SIA MEV (monitorizarea electronică a vânzărilor);
  • impedimentele identificate la utilizarea e-facturii și adaptarea acesteia la necesitățile agenților economici, etc.

În cadrul întrevederii cu ministra Finanțelor, AmCham Moldova și-a exprimat solidaritatea cu eforturile și acțiunile Ministerului mizând în continuare pe un dialog deschis.