Sesiunea de informare pentru mediul de afaceri

Vin, 24/02/2023 - 11:33 |

24 februarie, Chișinău - Ministerul Finanțelor a organizat ieri, o sesiune de informare cu privire la reglementările care se regăsesc în proiectul Regulamentului de punere în aplicare a noului Codul vamal nr. 95/2021.

Ministra Sirețeanu a încurajat implicarea părților în procesul de elaborare și implementare a cadrului normativ de punere în aplicare a noilor reglementări vamale, menționând: „Sunt sigură că prin implicare și efort comun, vom asigura implementarea unui cadru normativ axat pe facilitarea activității vamale, extinderea comerțului exterior și creșterea competitivității agenților economici”.

Prezent la întrevedere, Înaltul consilier al UE, Rosario de Blasio a menționat: „Noul Cod vamal promovează conformarea prin simplitate. Pentru asta este nevoie să se adapteze la noile reglementări atât Serviciul Vamal, cât și cei din bussiness. Această schimbare implică implementarea mai multor simplificări, dar și eficientizarea mai multor procese și proceduri”.

În cadrul sesiunii au fost prezentate principalele prevederi ale documentului pe fiecare capitol, obiectivele în acest sens și acțiunile ulterioare privitor la organizarea discuțiilor cu mediul de afaceri.

Reprezentanții mediului de afaceri și-au expus poziția față de document, au înaintat propuneri, sugestii și recomandări, care în rezultat au generat o discuție deschisă și constructivă.

Proiectul Regulamentului este structurat în 9 capitole care conțin reglementări privitor la mecanismele de eliberare, suspendare, retragere, modificare și anulare a autorizației de operator economic autorizat; modul de emitere a deciziilor referitoare la aplicarea legislației vamale; factorii în baza cărora se aplică drepturi de import sau de export; reguli de plasare a mărfurilor sub un regim vamal etc. Acesta a fost supus consultărilor publice și poate fi accesat la următorul link https://bit.ly/41qwdEL