Recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați între UE și Republica Moldova

Jo, 27/10/2022 - 11:59 |

Începând cu 1 noiembrie 2022, operatorii economici autorizați din Republica Moldova vor fi recunoscuți de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Statutul de operator economic autorizat (AEO) reprezintă un tratament prioritar la trecerea frontierei – o bandă specială dedicată acestora și un număr redus de controale. Astfel, transportatorii nu vor mai trebui să treacă prin proceduri complicate de vămuire, atât în Moldova, cât și în cele 27 de state ale UE. Vor sta mai puțin în vamă și nu vor mai fi nevoiți să stea la cozi la punctele de trecere.

În acest sens, Servicul Vamal pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, a desfășurat miercuri, 26 octombrie curent, o ședință de lucru cu genericul: “Programul de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați între UE și Republica Moldova”. La ședință au participat Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, conducerea Serviciului Vamal, Igor Talmazan și Lidia Ababii, Rosario de Blasio, Înaltul consilier al UE, reprezentanți ai Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru RM și reprezentanții mediului de afaceri.  

În cadrul ședinței, reprezentanții Serviciului Vamal au comunicat beneficiile acestui fenomen, iar participanții au avut posibilitatea să afle mai multe despre aspectele tehnice aferente noului statut.

Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi prezent la eveniment a menționat că statutul de operatori economici autorizați înseamnă o responsabilitate foarte înaltă pentru Serviciul Vamal, cât și pentru agenții economici din Moldova.

Comunitatea de afaceri a salutat eforturile autorităților în procesul de facilitare a comerțului internațional care ajută agenții economici din Moldova să-și diversifice piețele de desfacere cu mai puține costuri și eforturi.

Este de menționat, că Republica Moldova este prima țară din vecinătatea UE cu care a fost încheiat un asemenea acord și printre foarte puținele din lume care au un acord de acest fel cu UE.