Reprezentanți ai Ministerului Finanțelor au participat la Forumul internațional privind achizițiile - PRIMO

Jo, 22/09/2022 - 16:33 |

Reprezentanții Ministerului Finanțelor, inclusiv secretarul de stat, Vladimir Arachelov, la invitația Băncii Mondiale, au participat în perioada 19-21 septembrie 2022, la cel de-al 16-lea Forum internațional (PRIMO Forum) cu genericul "Sprijinirea recuperării și dezvoltării rezistente prin achiziții", găzduit de Guvernul Albaniei.

 

Obiectivele Forumului au fost de a oferi părților interesate din țările participante, oportunitate de a învăța și de a împărtăși experiențele și cele mai bune practici în reformele achizițiilor publice, cu accent pe achizițiile publice, ca instrument de sprijinire a redresării și dezvoltării rezistente. De asemenea, evenimentul, este o oportunitate de a promova și a încuraja cooperarea regională și globală cât și crearea de rețele pentru a îmbunătăți calitatea rezultatelor achizițiilor publice pentru a asigura o mai bună furnizare a serviciilor cetățenilor.

 

În contextul obiectivelor menționate, discuțiile din cadrul Forumului, s-au axat pe subiecte, precum: politicile în domeniul achizițiilor publice (achizițiile durabile, profesionalizarea, centralizarea achizițiilor); sisteme informatice și instrumente IT utilizate în gestiunea electronică a achizițiilor publice; și acțiuni/experiențe de succes în gestionarea situațiilor de criză în achizițiile publice, în special, în cazurile de ruperea lanțurilor de aprovizionare și fluctuației prețurilor.

 

Astfel, țările participante au confirmat aceleași provocări cu care se confruntă în legătură cu situația pandemica, inflația și criza războiului din Ucraina. De asemenea, tendința comuna pentru țările participante este încercarea de a eficientiza procesul de achiziții publice prin digitalizarea integrală a activităților de achiziții de la planificare până la executarea contractelor.

 

La Forum au participat circa 100 de persoane, reprezentanți  ai 50 de instituții guvernamentale, din țări precum: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Georgia, Kazahstan, Kosovo, Republica Kârgâză, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Slovenia, Turkmenistan, Tadjikistan,  Turcia, Ucraina, Uzbekistan și reprezentanți ai BERD, BEI, BM ș.a.