Republica Moldova va primi de la Banca Mondială 159 milioane de dolari. Guvernul a aprobat ratificarea Acordurilor de finanțare

Jo, 07/07/2022 - 16:40 |

Finanțarea se va realiza în cadrul Programului de Operațiuni pentru Politici de Dezvoltare privind răspunsul la situații de urgență, reziliență și competitivitate (DPO). Acest sprijin bugetar va ajuta Guvernul Republicii Moldova să atenueze efectele negative generate de războiul din Ucraina, precum și asigurarea rezilienței și competitivității Republicii Moldova.

Programul va fi oferit sub formă de suport bugetar în sumă de 159,24 mil dolari SUA, dintre care 142,1 milioane de euro sunt împrumut de la BIRD (40,8 mil.euro) și IDA (101,3 mil. euro), și un grant în cadrul Facilității Globale de Finanțare Concesională (FGFC) în valoare de 9,24 milioane de dolari SUA.

Împrumutul BIRD va fi oferit pentru o perioadă de 19 ani, la rata dobânzii variabilă Euribor 6m + marja de 0,66%. Maturitatea împrumutului AID este de 30 ani. Rata dobânzii este fixă și va constitui 1,24% anual.

Atât împrumuturile, cât și grantul vor fi debursate într-o singură trașă, după ratificarea Acordurilor de către Parlamentul Republicii Moldova.