Executivul a aprobat Regulamentul Sistemului informațional „Programul de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice în Republica Moldova”

Mie, 18/05/2022 - 15:05 |

Regulamentul resursei informaționale formate de Sistemul informațional „Programul de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice în Republica Moldova” a fost aprobat în ședința de astăzi a Guvernului. Platforma va oferi un mecanism foarte simplu de accesare, prin care persoanele fizice vor putea să achiziționeze valori mobiliare de stat (VMS) în mod direct, fără a apela la intermediari, cum se întâmplă în prezent.

Documentul reglementează raporturile juridice dintre subiecții participanți la crearea, exploatarea și utilizarea platformei electronice; prevede reguli generale de administrare, menținere, dezvoltare și gestionare; de conectare la sistemul informațional; de asigurare a securității și protecției informației, precum și responsabilitățile părților.

Conform Regulamentului, platforma electronică va interacționa cu mai multe sisteme și servicii guvernamentale: MConnect, MPass, MLog, Mpay, MNotify, MSign și MCabinet și va fi găzduită pe platforma guvernamentală comună MCloud. De asemenea, va fi conectată cu Registrul de Stat al Populaţiei, Depozitarul Central Unic şi Registrul conturilor bancare.

Platforma electronică va fi gestionată de Centrul de Tehnologii Informaţionale în Finanţe (CTIF) în comun cu Ministerul Finanțelor. Achiziționarea și implementarea platformei electronice se va efectua din contul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova”, iar viitoarele cheltuieli de mentenanță vor fi efectuate din bugetul de stat.

Conceptul Sistemului Informațional „Programul de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice în Republica Moldova” a fost aprobat la 9 februarie anul curent.

Potrivit Conceptului, investitor retail poate deveni orice cetăţean al Republicii Moldova, care are un cont de plăţi valid, deschis la unul dintre prestatorii locali de servicii de plăţi, şi dispune de semnătură electronică avansată calificată.