Ședință de lucru cu autoritățile contractante și operatorii economici privind achizițiile publice în contextul volatilității prețurilor

Vin, 22/04/2022 - 13:31 |

Ministerul Finanțelor, în calitate de autoritate care promovează politica statului în domeniul achizițiilor publice, a organizat miercuri, 21 aprilie curent, o ședință de lucru. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Economiei, Agenției Achiziții Publice, Direcției Generale Educație, Tineret și Sport al mun. Chișinău, precum și operatori economici, care au abordat problemele actuale din domeniul achizițiilor publice condiționate de volatilitatea prețurilor la produse alimentare și materiale de construcție.

Ședința a avut drept scop determinarea oportunității soluțiilor propuse pentru gestionarea situației actuale și identificarea problemelor care necesită intervenție suplimentară și a fost prezidată de către Vladimir Arachelov, Secretar de stat al Ministerului Finanțelor.

Luând în considerare sesizările primite de la autoritățile contractante și operatorii economici privind problemele apărute în domeniul achizițiilor publice ce țin de imposibilitatea executării contractelor de achiziții publice ca urmare a creșterii prețurilor și a ratei inflației, cât și afectarea lanțului de aprovizionare provocată de războiul din Ucraina, Ministerul Finanțelor, la data de 13 aprilie curent, a transmis Autorităților Publice Centrale, Autorităților Publice Locale de nivelul I și II, Direcțiilor Finanțe și Agenției Achiziții Publice o circulară cu recomandări.

În contextul celor discutate, dl Arachelov a menționat că Ministerul Finanțelor a elaborat și a publicat pentru consultare publică proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 1129/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind ajustarea periodică a valorii contractelor de achiziții cu executarea continuă, încheiate pe un termen mai mare de un an.

De asemenea, în timpul discuțiilor, au fost abordate subiecte ce țin de examinarea anulării limitării adaosurilor comerciale în cadrul achizițiilor publice, revizuirea termenelor de achitare pentru produsele livrate și a organizării procedurilor pe termen scurt, etc.