Un nou start oferit Platformei pentru gestionarea asistenței externe (AMP) în Moldova: Ministerul Finanțelor a desfășurat un atelier practic dedicat versiunii actualizate AMP

Vin, 28/01/2022 - 16:22 |

Joi, 27 ianuarie, Ministerul Finanțelor (MF) împreună cu Proiectul de asistență tehnică Project Preparation Facility (PPF), finanțat de UE, au organizat online un atelier pentru a prezenta partenerilor de dezvoltare (PD) ai Republicii Moldova versiunea actualizată a Platformei pentru gestionarea asistenței externe (AMP). Atelierul a fost desfășurat la cea de-a 8-a aniversare de la lansarea AMP.

AMP este un sistem de gestionare a informațiilor privind asistența (AIMS) dezvoltat ca un sistem open-source sub forma unei aplicații web și baze de date de către organizația non-guvernamentală Development Gateways Inc. AMP este utilizată în peste 25 de țări.

AMP a fost introdusă în Republica Moldova în 2012 cu sprijinul PNUD și a fost pusă în funcțiune la 27 ianuarie 2014. Este utilizată pentru colectarea, accesarea, monitorizarea și raportarea asistenței externe. AMP este un instrument valoros atât pentru Guvern, cât și pentru comunitatea PD pentru a înțelege mai bine cuantumul total al asistenței externe furnizate și pentru a îmbunătăți alocarea, planificarea și armonizarea asistenței. În 2019, AMP a fost transferată în gestiunea MF. Totodată, responsabilitatea întreținerii sistemului a fost transferată Centrului pentru Tehnologii Informaționale în Finanțe.

Pe parcursul anului 2021, MF, cu sprijinul Proiectului PPF, a actualizat AMP la cea mai recentă versiune disponibilă și a lucrat asupra îmbunătățirii gradului de utilizare și funcționalității sistemului. În procesul de modernizare a sistemului, echipa Proiectului PPF s-a bucurat de sprijinul deplin din partea Development Gateways Inc.

În cadrul atelierului, partenerii de dezvoltare au fost informați despre noile funcționalități și caracteristicile îmbunătățite ale AMP actualizate și au fost invitați să se conecteze și să utilizeze caracteristicile versiuni test AMP pentru a înțelege mai bine îmbunătățirile efectuate în sistem.

Șefa Direcției Asistență Externă, dna Iulia Ciumac, a informat participanții că MF se angajează să treacă versiunea actualizată AMP la faza de versiune-pilot și, ulterior, să o lanseze la scară largă (înlocuind vechea versiune AMP). Proiectul PPF va oferi suport utilizatorilor în ceea ce privește introducerea datelor și instrumentelor analitice, pentru instruirea formatorilor, iar administratorilor pentru gestionarea și configurarea sistemului.