Din Fondul de Rezervă al Guvernului vor fi alocate 9,5 milioane de lei pentru compensațiile oferite în cadrul Programului „Prima Casă”

Mie, 16/06/2021 - 22:02 |

Guvernul în exercițiu a aprobat astăzi alocarea a 9,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru asigurarea continuității finanțării programelor de compensații demarate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”.

Necesitatea de alocare suplimentară a mijloacelor financiare a apărut după ce s-a înregistrat o creștere a numărului de beneficiari, în special familii cu copii, iar alocațiile aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 practic sunt executate.

În urma analizei cererilor de compensare aprobate pentru finanțare, doar pentru luna iunie 2021 Ministerul Finanțelor atestă o insuficiență de cca 4 milioane de lei, ceea ce poate determina stoparea finanțării cererilor acceptate în Program și creșterea riscului de apariție a creditelor neperformante în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, din cauza incapacității de plată a unor beneficiari.

În scopul evitării acestor riscuri, Guvernul interimar, printr-o altă decizie, a aprobat majorarea alocațiilor pentru Programul „Prima Casă” cu încă 2 milioane de lei. Mijloacele financiare au fost identificate din contul de rezerve al unor subprograme. 

Potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor, până la finele anului 2021 de programele de compensare vor beneficia 5 873 de beneficiari.