Ministerul Finanțelor lansează a doua rundă de consultări publice în cadrul procesului de programare a Programului Transnațional Dunărea 2021-2027

Mie, 10/02/2021 - 16:11 |

Autoritatea de Management a Programului Transnațional Dunărea a elaborat proiectul Documentului de Program pentru perioada 2021-2027 în baza primei runde de consultări publice on-line din luna mai 2020, a rezultatelor Analizei Teritoriale și a Strategiei Teritoriale pentru Programul Transnațional Dunărea 2021-2027 (PTD2).

În contextul respectiv, Ministerul Finanțelor, în calitate de Autoritate Națională pentru coordonarea programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională,  invită părțile interesate din Republica Moldova (autorități/instituții publice, agenții de dezvoltare regională, asociații obștești, instituții de cercetare și învățământ, instituții de cultură, etc.) să consulte proiectul Documentului de Program și să completeze chestionarul elaborat în acest scop

Opiniile privind proiectul Documentului de Program, exprimate în chestionarul completat în această fază de pregătire a viitorului PTD2, vor contribui la modelarea programului în funcție de nevoile teritoriale ale țărilor participante, considerând  specificul programului și bugetul ce va fi alocat de Uniunea Europeană. 

Atât Chestionarul, cât și proiectul Documentului de Program pot fi accesate la link-ul http://www.interreg-danube.eu/about-dtp/dtp-post-2020-form/invitation-to-stakeholders-consultation

Termenul limită de completare a chestionarului elaborat pentru cea de-a doua rundă de consultări publice în cadrul procesului de programare a Programului Transnațional  Dunărea 2021-2027 este 19 februarie 2021.

Notă: Programele de cooperare transnațională, precum PTD, reunesc regiuni și orașe europene situate în diferite țări participante, care împărtășesc provocări și oportunități comune datorită geografiei, istoriei și culturii comune. Varietatea mediului natural, diferențele socio-economice și diversitatea culturală a diferitelor părți ale zonei pot fi percepute ca provocări majore, dar în același timp reprezintă oportunități valoroase de cooperare.

Programul Transnațional Dunărea 2014-2020, în derulare la moment, face parte din programele Interreg cu un număr mare de țări participante: 9 țări ale UE (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania (cu cele două landuri Baden-Württemberg și Bavaria), Ungaria, România, Slovacia, Slovenia ) și 5 țări din afara UE (Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina (patru provincii: Regiunea Cernăuți, Regiunea Ivano-Frankovsk, Regiunea Zakarpatie și Regiunea Odessa)).

Datorită bugetului său relativ mic, PTD 2014-2020 și-a folosit funcția de catalizator pentru consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale în regiunea Dunării prin următoarele tipuri de acțiuni, cu formarea și consolidarea capacităților ca elemente orizontale:

Dezvoltarea  cadrelor de orientare și strategiilor comune în domenii de relevanță transnațională;

Elaborarea și implementarea practică a instrumentelor și serviciilor transnaționale;

Activități pilot, inclusiv investiții la scară mică;

Pregătirea investițiilor transnaționale;

Implementarea activităților însoțitoare de informare, diseminare, capitalizare și publicitate.

În cadrul PTD 2014-2020 au fost lansate 3 apeluri de propuneri de proiecte și reprezentarea Republicii Moldova în cadrul acestora a fost progresivă. În cadrul primului apel, reprezentanții Republicii Moldova au participat exclusiv în calitate de asociați, fără a avea drepturi depline de parteneri. Entitățile din Republica Moldova nu au contribuit financiar la activitățile proiectelor din primul apel. În cadrul apelului 2, reprezentanții Republicii Moldova participă în 9 proiecte în calitate de parteneri, valoarea acestora fiind de  796 288,50 Euro.  În apelul 3, Republica Moldova  participă cu parteneri deja în 15 proiecte, în valoare de 1 266 697,07 Euro. Implementarea proiectelor din apelul 3 a demarat în luna iulie 2020. Rata de cofinanțare minimă în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 este de 15%.