Serghei Pușcuța: „Până la finele anului curent Proiectele de legi privind Bugetul de stat și Politica fiscală și vamală vor fi adoptate”

Marți, 26/11/2019 - 17:54 |

Conducerea Ministerului Finanțelor a participat la Ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, în cadrul căreia a fost dezbătut bugetul de stat pentru anul 2020 și documentul de politici fiscale și vamale pentru anul viitor.

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a declarat: „Aceste proiecte de legi trebuie să fie adoptate până la sfârșitul anului curent. Sunt acte importante, care vizează activitatea economică și a autorităților pentru anul viitor”.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor se bazează pe mai mulți indicatori macroeconomici, precum: creșterea Produsului Intern Brut cu circa 3,8%, rata medie a inflației – 5,7%, ritmurile de creștere a exporturilor – 9,4%, ritmurile de creștere a importurilor – 7,1%, salariul mediu lunar – 7953 lei sau o creștere cu 8,7%, precum și creșterea fondului de remunerare a muncii cu 8,5%.

„Veniturile bugetului public național prevăd o creștere nominală de 8,9% față de anul precedent, având valoarea de 69,2 miliarde lei. Cheltuielile, de asemenea, se majorează cu 8,5%, constituind 75,3 miliarde lei, deficitul fiind de 6,11 miliarde lei. În anul 2020, veniturile cresc într-o proporție mai mare decât cheltuielile, ceea ce rezultă în creșterea mai mică a deficitului”, a conchis dna Tatiana Ivanicichina secretar de stat al Ministerului Finanțelor, care a luat parte la ședință.