Octavian Armaşu: Moldova are nevoie să devină o parte mai activă a dezvoltării regionale

Lun, 03/07/2017 - 10:37 |

3 iulie, Chişinău – Guvernul îşi propune să asigure o creştere economică bazată pe investiţii, producere şi export, şi nu pe transferurile de remitenţe aşa cum a fost mai mulţi ani la rând. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, la deschiderea Forumului regional de afaceri ”Moldova împreună pentru creşterea economică” care s-a desfăşurat astăzi la Chişinău în contextul celei de-a 19-a reuniuni anuale a Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre.

Octavian Armaşu a menţionat că în ultima perioadă au fost implementate mai multe măsuri în scopul creării unor condiţii favorabile mediului de afaceri şi, respectiv, atragerii proiectelor investiţionale. ”Eforturile noastre sunt orientate spre asigurarea condiţiilor prielnice, îndeosebi fiscale, pentru investitorii locali şi străini. Lucrăm în permanenţă la îmbunătăţirea cadrului normativ. Fireşte, schimbările nu survin cu viteza la care ne aşteptăm, însă sperăm ca Moldova să devină o platformă eficientă pentru companiile care doresc să producă pentru consumul intern şi export”, a spus ministrul Finanţelor.

În cadrul Forumului, Octavian Armaşu le-a prezentat potenţialilor investitori principalele sectoare din Moldova care sunt atractive pentru plasarea de capital, printre acestea enumerând industria automotivă, textilă şi cea IT, dar şi sectoarele bancar şi energetic. El a mai punctat că ”Se doreşte integrarea economiei în pieţele regionale şi piaţa comunitară. Moldova este amplasată la frontiera cu UE, iar aceasta oferă  oportunităţi care încă nu au fost valorificate, deşi au fost realizate progrese semnificative în acest sens”.

Ministrul Finanţelor a menţionat că ţara noastră are nevoie să devină o parte mai activă a dezvoltării regionale, a fluxului de capital, a comerţului şi a proceselor economice regionale şi europene.

La rândul său, preşedintele Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, Ihsan Ugur Delicanli a declarat că organizaţia este dispusă să extindă cooperarea cu Moldova pentru finanţarea sectorului privat şi examinează posibilitatea de a credita proiecte investiţionale în diverse domenii.

La Forumul regional de afaceri ”Moldova: împreună pentru creşterea economică” au participat în jur de 250 de reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale, agenţi economici locali şi din străinătate. Au fost discutate mai multe subiecte ce ţin de cooperarea bilaterală şi posibilităţile investiţionale a ţării noastre. De asemenea, oamenii de afaceri au avut posibilitatea să se întâlnească pentru discuţii private referitor la proiecte de investiţii şi finanţare.

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre este o structură financiară internaţională, creată în scopul susţinerii dezvoltării regionale şi cooperării ţărilor regiunii Mării Negre. Membri ai organizaţiei sunt 11 state – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Republica Moldova deţine în 2017 preşedenţia Consiliului de guvernatori ai băncii.