Declarație a Directorului Executiv al FMI în Republica Moldova, Anthony De Lannoy

Mie, 28/02/2018 - 08:39 |

Având în vedere solicitările venite din partea presei ca Ministerul Finanțelor să comenteze declarațiile liderului PAS, Maia Sandu, făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Libera, ce țin de programul și cooperarea Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional (FMI), am solicitat o precizare din partea conducerii FMI, pe care o facem publică.

Atașăm comunicatul FMI cu traducerea efectuată de Ministerul Finanțelor.

“Mi-a fost adus la cunoștință că, în timpul unui interviu pentru Europa Liberă, liderul unui partid politic a făcut declarații publice privind implementarea programului de reformă economico-financiară a Republicii Moldova susținut de Fondul Monetar Internațional (FMI). Aserțiuni specifice au fost făcute la adresa unui reprezentant al Directorului Executiv, care reprezintă Republica Moldova în Comitetul Executiv al FMI.

În calitatea mea de Director Executiv care reprezintă Republica Moldova în Comitetul Executiv al FMI, aș dori să ofer următoarele clarificări:

  • Întâlnirea cu reprezentantul meu, la care se face referire în interviu, a avut loc în Washington DC în absența mea și a avut un caracter general, întrucât reprezentantul meu nu este direct responsabil de programul susținut de FMI pentru Republica Moldova.
  • Declarațiile atribuite reprezentatului meu sunt denaturate. Mai cu seamă, nu a avut loc nicio discuție despre pretinsul refuz al autorităților Republicii Moldova de a accepta condiționalitatea de anticorupție în cadrul programului de susținere al FMI. Condiționalitate de anticorupție nu a făcut niciodată parte din negocierile între FMI și autoritățile Republicii Moldova. Un rezumat detaliat al condiționalității și progreselor înregistrate în procesul de implementare poate fi găsit în documentele legate de program, care sunt disponibile public pe pagina web al FMI (www.imf.org). 
  • Opiniile și poziția FMI, ale Comitetului Executiv al FMI și ale Directorului Executiv care reprezintă Republica Moldova, cu privire la progresele înregistrate în cadrul programului de susținere al FMI pentru Republica Moldova sunt reflectate în declarațiile oficiale publicate pe pagina web al FMI (www.imf.org) și comunicate prin intermediul Reprezentanței Permanente a FMI la Chișinău.

În calitate de Director Executiv, eu reprezint interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor ei. Ba mai mult, eu și echipa mea suntem deschiși să intrăm în contact cu reprezentanții tuturor partidelor politice și societății civile din Republica Moldova. În cadrul programului susținut de FMI s-a înregistrat un progres semnificativ, după cum am relatat în ultimul comunicat de presă (Nr. 17/514) din 20 decembrie 2017. Prin urmare, regret declarațiile publice ale liderului unui partid politic făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, denaturând opiniile membrilor Consiliului Executiv al FMI. De asemenea, încurajez toate persoanele interesate să evite să facă declarații politice înainte de alegerile generale, care ar putea periclita progresul realizat până acum în cadrul programului de susținere al FMI.”

Anthony De Lannoy

Director Executiv

 

Comunicatul FMI în limba engleza poate fi accesat aici.