Sesiunea de screening explicativ pentru Capitolul 33: Prevederi financiare și bugetare, la Bruxelles

Sâm, 01/06/2024 - 10:47 |

31 mai 2024, Bruxelles –  La Bruxelles s-a desfășurat sesiunea de screening explicativ, ce vizează capitolul 33: Prevederi financiare și bugetare, gestionat de Ministerul Finanțelor.

Prevederile financiare și bugetare includ regulile privind resursele și mecanismele necesare pentru calcularea contribuției țărilor membre ale UE la bugetul UE (resurse proprii). Acestea resurse sunt formate în baza taxelor vamale colectate de statele membre UE, taxei pe valoarea adăugată venitului național brut al fiecărui stat membru și deșeurilor de ambalaje din plastic ne-reciclabil generate în fiecare stat membru. Statele membre trebuie să dispună de capacitatea administrativă adecvată pentru a coordona și asigura calcularea, colectarea, plata și controlul corect al resurselor proprii.

Prin alinierea acquis-ului și a standardelor la acest capitol, țările membre asigură lărgirea bazei fiscale și îmbunătățirea procesului de colectare a taxelor vamale; eliminarea fraudelor și evaziunii fiscale; îmbunătățirea datelor statistice pentru fundamentarea deciziilor în scopuri fiscale; consolidarea capacităților de prognozare, administrare și colectare a taxelor și impozitelor.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Daniela Morari, Ambasadoare, Șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, alături de Ion Gumene, secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanțelor și președinte al grupului de lucru 33.

De la Chișinău s-au conectat, în format online, membrii grupului de lucru, din care fac parte reprezentanții mai multor autorități. Reuniunea a fost urmărită și de reprezentanții societății civile, cu statut de observatori ai Grupului de lucru.

Agenda sesiunii a cuprins discuții despre activitățile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor din Capitolul 33, cu precădere cadrul instituțional și normativ, capacitățile și sistemele necesare pentru estimarea resurselor ce urmează a fi direcționate către bugetul UE în calitate de stat membru UE.