Reprezentanți ai Ministerului Finanțelor au participat la Forumul internațional – PRIMO

Vin, 07/06/2024 - 13:08 |

Secretarul de stat Vladimir Arachelov și șeful Direcţiei achiziţii publice, Sergiu Căinăreanu, au participat la cel de-al 17-lea Forum privind integritatea, managementul și deschiderea în achiziții publice (PRIMO), organizat în perioada 29 – 31 mai 2024 la Tbilisi, de Agenția de Stat pentru Achiziții din Georgia.

Forumul a reunit oficiali din domeniul achizițiilor publice din 24 de țări din Europa și Asia Centrală (ECA), experți, reprezentanți ai sectorului public și privat din țările participante, precum și organizații internaționale și le-a oferit oportunitatea de a învăța și de a-și împărtăși experiențele și practicile în reformele achizițiilor publice.

Subiectul central de discuții în cadrul  Forumului din acest an a fost „Achiziții durabile și ecologice pentru economia circulară”, fapt care subliniază importanța adoptării de practici sustenabile și responsabile în achizițiile publice. Un accent special fiind pus pe utilizarea achizițiilor publice ca instrument de sprijinire a durabilității și a economiei circulare.

Acest forum a reprezentat o oportunitate esențială pentru toți cei interesați de tranziția către practici de achiziții durabile și ecologice, contribuind la o economie mai sustenabilă și eficientă. Participanții au avut ocazia să învețe din experiențele altor țări și să contribuie la dezvoltarea unor politici și practici mai eficiente în propriile lor domenii.

Achizițiile publice joacă un rol crucial în stimularea tranziției către o economie circulară și durabilă, iar Ministerul Finanțelor în calitate de instituției responsabilă de elaborarea politicilor în domeniul achizițiilor publice, conștientizează că prin adoptarea unor practici de achiziții care pun accent pe sustenabilitate, guvernele și instituțiile pot influența semnificativ piețele, reducând impactul negativ asupra mediului și promovând dezvoltarea durabilă.

Astfel, experiența altor țări prezentată în cadrul evenimentului a constituit o sursă informațională importantă și o bună oportunitate de a prelua bune practice și a dezvoltarea de rețele profesionale, dar și inovație și tehnologie în domeniu.

La Forum au participat reprezentanți  ai 50 de instituții guvernamentale, din țări precum: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Macedonia de Nord, Kazahstan, Republica Kârgâză, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Slovenia, Serbia, Estonia, Ucraina, și reprezentanți ai Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiții, Băncii Islamice de Dezvoltare, Băncii Asiatice de Investiții în Infrastructură, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a Băncii Asiatice de Dezvoltare.