Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2023 va fi discutat săptămâna viitoare în Parlament

Vin, 09/12/2022 - 17:38 |

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023 aprobat de către Guvern în ședința de miercuri, 7 decembrie, va fi examinat în Parlament, în cadrul unei ședințe speciale, organizate luni, 12 decembrie. 

Reperele care au stat la baza elaborării proiectului au fost prioritățile de politici publice din programul de activitate al Guvernului, prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare, măsurile de politică bugetară, măsurile luate drept răspuns la creșterea prețurilor și măsuri de asigurare a securității energetice.

Implementarea acestora, dar și alte inițiative de politici necesită o mobilizare semnificativă de resurse, iar Guvernul s-a angajat să ofere fonduri de la BPN sub formă de cheltuieli directe și alte operațiuni de susținere, în special destinate populației.

Pe lângă măsurile aprobate despre care s-a anunțat anterior (https://bit.ly/3Y74vLn), bugetul pentru anul viitor prevede și: 

  • măsuri de susținere a tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice plasați în câmpul muncii în mediul rural – 28,7 mil lei;
  • majorare a cu 56,8 mil. lei a Fondului de susținere a populației, în vederea realizării programelor cu destinație specială în domeniul asistenței sociale și finanțarea pachetului minim de servicii sociale – 204,2 mil. lei;
  • măsuri de protecție socială a șomerilor – 34,1 mil. lei;
  • majorarea Fondului de salarizare cu cca 3,8 mlrd. lei;
  • asigurarea implementării Legii nr. 270/2018 pentru instituțiile de învățământ – 1,8 mlrd. lei, inclusiv pentru instituțiile de învățământ finanțate din contul transferurilor cu destinație specială de la bugetul de stat la bugetele locale – 1,49 mlrd. lei și pentru instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune – 269,8 mil. lei;
  • 32,4 mil. lei pentru deschiderea de grupe noi în grădinițe;
  • 25 mil. lei pentru renovarea/construcția de blocuri sanitare în școli, gimnazii și licee;
  • majorarea cu 743,3 mil. lei a transferurilor pentru susținerea financiară a UAT;
  • majorarea alocațiilor cu 195,2 mil. lei pentru asigurarea cheltuielilor de personal în domeniul culturii, sportului și tineretului și alte măsuri.

Acestea și multe alte măsuri se regăsesc în proiectele bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, fondurilor obligatorii de asistență- medicală și bugetelor locale.

Pentru anul 2023, scenariul de prognoză macroeconomică prevede că PIB în termeni reali va fi în creștere cu 2% și va atinge volumul de 308,8 mlrd lei. 

Consolidarea bugetar-fiscală și gestionarea responsabilă a finanțelor publice este în continuare obiectivul principal al guvernului, iar politica în domeniul cheltuielilor publice pentru anul 2023 reiese din obiectivele principale ale politicii bugetare pe termen mediu.