Organizațiile internaționale și-au asumat angajamentul de a acorda suport în continuare pentru realizarea reformelor în sectorul sănătății

Lun, 11/06/2018 - 09:03 |

08 iunie 2018. În incinta Ministerului Finanțelor, a avut loc ședința partenerilor externi ce oferă asistență oficială pentru dezvoltarea sectorului de sănătate în Republica Moldova, la care au participat reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), ai Ministerului Finanțelor,  ai organizațiilor internaționale și ai Uniunii Europene. 

În cadrul evenimentului au fost prezentate și discutate realizările în sectorul sănătății cu susținerea financiară a partenerilor de dezvoltare, impactul acestora pentru bunăstarea populației și prioritățile pentru perioada următoare.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina a menționat că întrunirile în acest format sunt importante pentru Ministerul Finanțelor pentru a afla necesitățile de asistență externă în sectorul sănătății, pe de o partea și pentru a afla poziția partenerilor externi în acest sens, pe de altă parte, informație necesară pentru elaborarea Cadrului Bugetar pe Termen Mediu (CBTM) și a bugetului de stat. 

În debutul ședinței, secretarul general de stat al MSMPS, Boris Gîlca, și-a exprimat recunoștința pentru suportul continuu oferit de parteneri în vederea obținerii performanțelor în domeniul sănătății din țara noastră.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Andrei Matei, a menționat că organizația care o reprezintă a contribuit semnificativ la elaborarea și implementarea politicilor în sănătate și va continua să ofere suport în prevenirea bolilor transmisibile și netransmisibile, HIV/SIDA, Hepatitelor, Tuberculozei și rezistența antimicrobiană.

 La rândul său, reprezentanta Fondului ONU în Republica Moldova, Rita Columbia a subliniat că odată cu semnarea Memorandumului cu MSMPS și cu aprobarea Noului Program național privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive 2018-2022, UNFPA va depune toate eforturile ca să îmbunătățească sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor, sănătatea maternă și a nou-născuților, sănătatea adolescenților din Republica Moldova.

 Reprezentantul Unicef în țara noastră, Desiree Jongsma a accentuat că acțiunile inițiate în domeniul protecției copilului, cu accent pe îngrijire, prevenire, imunizare, vizite la domiciliu și servicii prietenoase tinerilor vor continua și organizația este deschisă să ofere tot sprijinul în acest domeniu.

 Reprezentantul rezident adjunct PNUD Moldova, Stefan Liller a vorbit despre necesitatea asigurării țării noastre cu medicamentele esențiale, iar în acest sens, organizația va susține Ministerul în achiziționarea celor mai eficiente și calitative medicamente, pentru tratarea maladiilor ca HIV/SIDA, diabet sau cancer.

Menționăm că, conform prevederilor Hotărârii Guvernului 377 din 25 aprilie 2018, Ministerul Finanțelor este instituția responsabilă de procesul de coordonare a asistenței externe, iar ședințele cu partenerii de dezvoltare trebuie să aibă loc trimestrial.

Ședința a fost organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul Oficiului de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Sursa: http://msmps.gov.md/ro/content/organizatiile-internationale-si-au-asumat-angajamentul-de-acorda-suport-continuare-pentru