Guvernul Republicii Moldova și FMI au ajuns la un acord la nivel de experți în cadrul celei de-a treia evaluări a programului pentru țara noastră

Marți, 14/03/2023 - 19:20 |

14 martie 2023, Chișinău - Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a treia evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Acordul urmează a fi aprobat de conducerea FMI și Consiliul de directori executivi al FMI până la finele lunii aprilie. În urma finalizării evaluării curente, țara noastră va putea accesa circa 94,40 milioane de dolari SUA din cadrul programului existent și deja bugetați în acest an.

Totalurile celei de-a treia monitorizări a programului economic au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu echipa de experţi ai FMI. Părțile au subliniat importanța continuării programului pentru creșterea economică, care aduce stabilitate macroeconomică, ajută țara noastră să acceseze finanțare externă în condiții privilegiate și sprijină reformele în beneficiul cetățenilor și în calea noastră ireversibilă spre Uniunea Europeană.

Potrivit FMI, autoritățile din țara noastră au înregistrat progrese în ceea ce privește eliminarea ineficienței și a inechităților din sistemul fiscal. În același timp, în baza raportului, au fost stabilite o serie de subiecte asupra cărora autoritățile își vor concentra eforturile în perioada următoare. Printre acestea se numără promovarea politicii bugetar-fiscale prudente care să fortifice reziliența economiei, precum și stimularea integrității și independenței celor mai importante instituții din domeniul prevenirii și combaterii corupției.

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022, a fost majorat volumul total de creditare la circa 826 milioane de dolari SUA, din care 287,2 milioane de dolari au fost deja debursate.

Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani. Totodată, finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.  

sursa: www.gov.md