Viața cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului, îmbunătățită cu suportul Uniunii Europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova

Jo, 14/03/2024 - 19:50 |

14 martie 2024, Chișinău - Secretarul general adjunct al Ministerului Finanțelor, Ana Luca, a participat la conferința de încheiere a Programul Operațional Comun România-Republica Moldova (POC RO MD) 2014-2020. Conferința a reunit reprezentanți ai structurilor de management ale Programului din ambele state, misiuni diplomatice, partenerii și beneficiarii proiectelor. 

În cadrul evenimentului, Ana Luca a subliniat că asistența oferită Republicii Moldova prin acest program, reprezintă un suport imens ce a contribuit la îmbunătățirea vieții cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului, iar grație acestui suport oferit de Uniunea Europeană cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului beneficiază de investiții în transport, educație, echipament medical, cultură, abilități și instruiri, precum și în modernizarea punctelor de trecere a frontierei cu Romania, asigurând în acelaşi timp siguranţa şi securitatea cetăţenilor din cele două ţări.

“Cea mai importantă lecție învățată urmare a implementării POC RO-MD rămâne a fi responsabilizarea pe ambele maluri ale Prutului – în sensul asumării cu maximă seriozitate a angajamentelor financiare luate în cadrul proiectelor și mobilizarea în vederea implementării, în termenii prevăzuți, a activităților, astfel ca, să ne asigurăm că la sfârșitul programului toate fondurile UE sunt absorbite de către beneficiari în interesul cetățenilor, din aria eligibilă a programului”, a menționat Ana Luca.

Programul Operațional Comun România-Republica Moldova a urmărit patru obiective esențiale, contribuind cu o gamă largă de soluții: suport pentru educație, cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare; promovarea culturii și conservarea patrimoniului istoric local; Îmbunătățirea accesibilității regiunilor, dezvoltarea transportului și rețelelor de comunicare; și abordarea provocărilor comune în domeniul siguranței și securității. Prin aceste direcții strategice, programul a reușit să sprijine dezvoltarea regională și consolidarea relațiilor de cooperare între România și Republica Moldova. 

Programul este finanțat de UE prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, oferind 81 milioane de euro pentru realizarea a 84 de proiecte pe teritoriul Republicii Moldova și României.

Prin intermediul Programelor de cooperare finanțate de UE se promovează valorile europene, și anume solidaritatea, cooperarea și dezvoltarea durabilă. În acest sens, proiectele finanțate prin intermediul POC RO-MD 2014-2020, și în continuare-Programul Interreg Next România-Republica Moldova 2021-2027 au rolul de a ajuta Republica Moldova pe calea integrării europene, prin aspectele vizate de program. 

Pentru mai multe detalii accesați pagina programului: www.ro-md.net