Planificarea finanțelor publice pentru specialiștii începători din primării, noul modul de instruiri lansat de Ministerul Finanțelor și CTIF

Lun, 19/08/2019 - 16:03 |

Ministerul Finanțelor și Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) au lansat astăzi, 19 august, un nou ciclu de instruiri pentru specialiștii începători în finanțe publice din cadrul autorităților și instituțiilor publice locale dedicat planificării bugetare și utilizării modulului Planificarea bugetară a Sistemului Informaţional de Gestionare a Finanţelor Publice (SIGFP) administrat de CTIF.
 
La evenimentul de deschidere a participat Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Invanicichina, care a subliniat necesitatea consolidării abilităților practice ale specialiștilor implicați în planificarea bugetară, menționând: „Aceste instruiri sunt inițiate în parteneriat cu I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” și vin în ajutorul și beneficiul participanților. Sunt sigură că informațiile acumulate vor fi aplicate în practică, ușurându-vă activitatea zilnică și contribuind la îmbunătățirea planificării bugetare” 

Ciclul include șapte cursuri de instruire cu o durată de patru zile fiecare și sunt organizate de CTIF în conformitate cu Programul de instruiri pentru specialiștii din sistemul finanțelor publice în anul 2019, aprobat de Ministerul Finanțelor. Cursurile se vor desfășura săptămânal, în perioada 19 august – 26 septembrie 2019. 

Instruirile sunt ghidate de cei mai buni formatori din cadrul Ministerului Finanțelor. Accentul, în cadrul instruirilor, se va pune pe exercițiile practice legate de utilizarea corectă a modulului Planificarea bugetară a SIGFP.   

Noul ciclu de instruiri este destinat specialiștilor în finanțe publice din cadrul autorităților publice centrale și locale. Toate cursurile sunt gratuite pentru participanți, fiind finanțate de către Ministerul Finanțelor.

La cursurile de instruire vor fi abordate atât aspecte teoretice cât și practice privind sistemul bugetar, procesul bugetar și planificarea bugetară, de asemenea, vor fi studiate componentele bugetului public național, clasificația bugetară, elaborarea cadrului bugetar pe termen mediu și a bugetului anual, aplicarea modulelor Planificarea bugetară și e–Alocații ale SIGFP.

Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea cursurilor de instruire în domeniul finanțelor publice pot fi obținute la Centrul de instruire în finanțe al CTIF, tel: 022 822 032, 068669942.  

CTIF este abilitat, prin hotărâre de Guvern, să acorde suport instituțional în dezvoltarea capacităților profesionale ale specialiștilor ce activează în domeniile finanțe publice, fiscal, vamal și achiziții publice.  Mai multe informații despre tematicile, durata și orarul instruirilor organizate de CTIF pot fi găsite pe pagina sa web oficială, accesând link - ul: https://ctif.gov.md/servicii-de-instruire-si-call-centru.