Guvernul Republicii Moldova și misiunea FMI au ajuns la un acord la nivel de personal în urma celei de-a treia evaluări a programului economic susținut de FMI

Mar, 27/03/2018 - 17:18 |

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ben Kelmanson, pe marginea totalurilor celei de-a treia monitorizări a programului economic susținut de FMI. Misiunea FMI și Guvernul Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal în contextul celei de-a treia evaluări a programului de reforme economice susținut prin Acordul pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF).

Consiliul de Directori Executivi ai FMI va analiza raportul misiunii, posibil deja în mai curent, după ce autoritățile Republicii Moldova vor implementa o serie de acțiuni prealabile. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de circa 34,9 milioane de dolari SUA.

Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat recunoștință echipei de experți FMI, dar și colegilor din Guvern pentru munca depusă în realizarea misiunii de evaluare. Premierul a accentuat importanța majoră a Acordului cu FMI, care constituie un semnal de încredere pentru Republica Moldova și deschide calea și pentru alte finanțări din partea partenerilor de dezvoltare.

„De modul în care decurg relațiile cu FMI, depind și relațiile cu ceilalți parteneri de dezvoltare. Suntem determinați să ducem la bun sfârșit întreaga agenda de reforme. Ne bucură rezultatele pozitive - creșterea economică de 4,5% în 2017, precum și majorarea investițiilor în economia țării”, a spus Pavel Filip.

Premierul a specificat că pe 23 martie, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat o sumă record a încasărilor la bugetul public național de 585, 9 milioane de lei, iar la bugetul de stat - de 468 milioane de lei, din care 310 milioane sunt încasate din impozitul pe venit.

 La rândul său, șeful Misiunii de experți ai FMI, Ben Kelmanson, a constatat că autoritățile Republicii Moldova au înregistrat în continuare progrese în consolidarea politicilor economice și eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiar-bancar, iar eforturile depuse au contribuit la menținerea stabilității financiare și la consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu.

„Prognozăm în 2018 o creștere economică stabilă, la nivelul de 3,8 la sută. Continuarea cu fermitate a eforturilor de reabilitare a sistemului financiar-bancar, inclusiv prin perfecționarea guvernării și îmbunătățirea situației financiare a băncilor comerciale, precum și a eforturilor de fortificare a cadrului de reglementare și supraveghere sunt vitale pentru menținerea stabilității financiare și susținerea creșterii economice și încurajarea creării locurilor de muncă noi”, a declarat Ben Kelmanson.

 În context, Pavel Filip a precizat că a fost stabilită o listă de priorități pentru a cheltui cât mai eficient banii din finanțările externe. Totodată, premierul a specificat că Executivul va  asigura rectificarea în termeni optimi a bugetului pentru 2018, a cadrului bugetar pe termen mediu și aprobarea, până la sfârșitul actualei sesiuni a Parlamentului, a legii bugetului pentru 2019.

 sursa: www.gov.md