Guvernul a aprobat reforma salarizării în sectorul bugetar

Joi, 08/11/2018 - 17:06 |

Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creștere continuă a veniturilor angajaților. Proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost aprobat astăzi de Executiv. Documentul va contribui la crearea unui sistem salarial transparent, echitabil și atractiv, capabil să remunereze performanța profesională a angajaților din fiecare domeniu de activitate.

Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale, modalitatea de stabilire a salariului – angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

În același timp, legea garantează păstrarea integrală a salariului, în cazul în care conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior. Astfel, angajații își vor păstra cel puțin veniturile pe care le au în prezent. Totodată, în urma implementării reformei nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar raportul dintre valoarea minimă și valoarea maximă a salariului de bază va fi de 1 la 15 și nu de 1 la 33 cum a fost până în prezent.

De majorări vor beneficia bugetarii din domeniile educaţiei, sănătății, asistenţei sociale, precum şi autorităţile publice locale. Salariul va crește semnificativ la cadrele didactice  –  dacă până acum ajutorul de educator primea în medie 1745     de lei, în urma reformei, acesta va avea 3168 de lei. Venitul asistentului social va crește în medie de la 3400 până la 4600 de lei.

 

Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 se estimează la 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30 % a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 % - din bugetele locale.