Grupul de lucru responsabil de optimizarea raportării statistice s-a întrunit într-o nouă ședință

Vin, 07/06/2019 - 08:59 |

Joi, 6 iunie curent, la Ministerul Finanțelor a avut loc o nouă ședință a grupului de lucru responsabil de optimizarea raportării statistice. La eveniment au participat reprezentații Biroului Național de Statistică, Cancelariei de Stat, Băncii Naționale a Moldovei, Serviciului Fiscal de Stat, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratului de Stat a Muncii, Confederației Naționale a Sindicatelor, Asociației Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri.

În cadrul ședinței, membrii grupului de lucru au discutat despre relevanța și termenii de prezentare a 11 formulare care se referă la forța de muncă și comerțul interior de bunuri.

Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc a declarat că, forma IPC 18 reprezintă o sursă informațională importantă și fiabilă ce ar putea fi folosită și în scopuri statistice. De asemenea, s-a menționat faptul că folosirea formei IPC 18 ar putea asigura prezentarea mai rapidă a datelor statistice către utilizatori. Totodată, Dorel Noroc a anunțat și despre elaborarea conceptului Registrului salariaților de către Serviciul Fiscal de Stat care va fi propus spre consultări publice în curînd. Acesta din urmă va permite excluderea unor rapoarte statistice privind salariații.

Directorul general adjunct al Biroului Național de Statistică, Iurie Mocanu a menționat despre deschiderea, dar și necesitatea utilizării surselor informaționale administrative, în special a declarațiilor fiscale, în vederea simplificării și reducerii sarcinii informaționale asupra mediului de afaceri.

În urma consultărilor s-a decis asupra necesității comasării sau eliminării anumitor indicatori din formularele analizate

La final, conducerea Ministerului Finanțelor a mulțumit tuturor pentru implicare și efortul depus în  optimizarea procesului de raportare, activitate ce se va finaliza odată cu analiza tuturor formularelor statistice.