Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale Legea bugetului de stat Codul fiscal al Republicii Moldova Codul vamal al Republicii Moldova Legea contabilităţii Lege privind activitatea de audit

Instituţii subordonate

Dezbateri publice asupra Conceptului de rescriere a Codului fiscal şi a Codului vamal

6 Aprilie, 2017 - 18:28

Ministerul Finanţelor a organizat astăzi consultări publice cu reprezentanţii mediului de afaceri şi grupul de lucru responsabil de rescrierea Codului fiscal şi Codului vamal pentru a discuta pe marginea proiectului Conceptului de rescriere a Codului fiscal şi a Codului vamal. Agenda de lucru a inclus subiecte care ţin de statutul conceptului, etapele de implementare a acestuia şi acţiunile ce urmează a fi realizate.

La eveniment au participat reprezentanţi ai asociaţiilor de business, inclusiv Asociaţia Businessului European (EBA), Camera Americană de Comerţ (AmCham), Banca Mondială, precum şi membrii grupului de lucru format din reprezentanţii Ministerului Finanţelor, a mediului de afaceri selectaţi pentru activitatea de rescriere a Codului Fiscal şi a Serviciului Fiscal de Stat.

Viceministrul Finanţelor, Iuri Cicibaba a accentuat importanţa documentului şi a mulţumit participanţilor pentru efortul depus şi a cerut deschidere şi implicare, şi în continuare pentru a respecta calendarul de acţiuni.

,,Ministerul Finanţelor va examina şi va lua în calcul propunerile enunţate de dvs. pentru a perfecţiona Conceptul”, a menţionat viceministrul Finanţelor.

În perioada imediat următoare, Ministerul Finanţelor va prezenta pentru consultări publice proiectul politicii fiscale şi vamale pentru anul 2018, care se va axa pe domeniile de armonizare cu legislaţia UE a căror termen de realizare survine în acest an şi anume proiectul Codului vamal, la elaborarea căruia ministerul a beneficiat de asistenţă din partea Băncii Mondiale prin intermediul Corporaţiei de Finanţare Internaţională şi a EUBAM, precum şi proiectul armonizat a două titluri din Codul fiscal – TVA şi Accize. Aprobarea acestor documente de către Guvern se preconizează pentru luna iunie 2017, la elaborarea căruia ministerul a beneficiat de asistenţa Fondului Bunei Guvernanţe, finanţat de Ambasada Regatului Unit şi a specialiştilor din cadrul Băncii Mondiale.

Rescrierea Codului fiscal şi a Codului vamal are ca scop armonizarea legislaţiei fiscale prin prisma armonizării legislaţiei fiscale naţionale în partea ce ţine de TVA şi accize la prevederile legislaţiei Uniunii Europene, în conformitate cu calendarul stabilit în Acordul de Asociere RM-UE.